Sănătate / doctorulzilei

Care sunt simptomele bolii coronariene ischemice

15 Mar 2019, 11:32
15
0
Care sunt simptomele bolii coronariene ischemice

Cu inima ta nu este bine să te joci. Uneori, deși tu ai impresia că este rezistentă și poate suporta orice, realitatea te contrazice. Dacă vrei să stai departe de bolile coronariene este bine să știi care sunt principalele manifestări, simptome și să mergi la medicul cardiolog.

Cardiopatia ischemică înseamnă acea boală care se caracterizează prin îngustarea arterelor coronare, vasele care irigă mușchiul inimii. Simptomele sunt multe, de la durerea în piept, până la lipsa aerului și în cazuri grave la declanșarea infarctului de miocard.

Principalul factor de risc al cardiopatiei ischemice este ateroscleroza. Alți factori sunt: fumatul, hipercolesterolemia, hipertensiunea arterială, sedentarismul, diabetul zaharat, obezitatea.

Angina pectorală este primul simptom . Totodată, în cazul bolii coronariene ischemice, durerea este cel mai frecvent retrosternală – în spatele sternului -, însă ea poate să fie localizată și epigastric, adică în coșul pieptului, sau între omoplați, brațe, coate și degete. Durerea este determinată de efort, de stres și foarte important, subliniază medicii, durerea cedează în intensitate când pacientul stă în repaus sau dacă ia pastilele recomandate de cardiolog. Specialiștii atrag atenție că în unele situații durerile sunt foarte ușor de confundat cu cele caracteristice reumatismului sau cu durerile gastrice. De regulă, durerea poate să țină până la zece minute. Doar în cazurile grave, durerea apare în perioada când bolnavul se află în repaus, iar dacă durează mult timp poate fi primul semn al unui infarct de miocard. Rar, durerea este însoțită și cu stări de greață, vărsături și de aceea este ușor de confundat cu o afecțiune de natură digestivă, când de fapt, sunt primele semne ale infarctului de miocard.

Avion al clubului de fotbal Manchester City, evacuat înainte de a decola spre România
Astăzi vom afla ţintarul meciurilor până în finala Ligii Campionilor. Tragerea la sorţi va începe la ora 13.00

Comentarii

Adaugă comentariu cu contul InRO

Pentru a comenta, te rugăm sa te conectezi.

Înscrie-te