Sănătate / doctorulzilei

La doar 2 ani, David a invins cancerul! “Nu credeam vreodată că oamenii pot să ofere atât de multă iubire…”

19 Jun 2017, 15:10
11
0
La doar 2 ani, David a invins cancerul! “Nu credeam vreodată că oamenii pot să ofere atât de multă iubire…”

Anul trecut, Silvia Gîdei aştepta cu nerăbdare ziua de 8 Martie, pentru a primi cadouri de la cei doi bărbaţi din viaţa ei: soţul şi micuţul lor David. Din nefericire, acea zi a fost cea mai urâtă din viaţa lor, medicii dându-le o veste cumplită: băieţelul suferea de o formă severă de cancer renal, iar existenţa lor s-a transformat rapid într-un coşmar.

Se ruga la Dumnezeu să nu fie adevărat, să fie doar un vis grotesc, iar în ziua următoare să se trezească alături de David, sănătos şi energic aşa cum îl ştia încă de la naştere. A urmat un lung şir de analize, investigaţii, tomografii, însă rezultatele au confirmat diagnosticul iniţial: neuroblastom. Recomandarea medicilor a fost începerea şedinţelor de chimioterapie în regim de urgenţă, iar cum în Republica Moldova nu exista aparatura medicală adecvată, familia Gîdei a luat drumul Turciei.

Au ajuns la Spitalul Medical Park din Istanbul, acolo unde au mai fost salvaţi sute de copii care sufereau de aceeaşi boală, cu mari speranţe că viaţa le va oferi şi veşti mai bune. Doctorii au hotărât schimbarea schemei de tratament, crescând doza de citostatice, iar tumora începea să scadă în dimensiuni, dar 9% din măduva osoasă era deja afectată.

Au urmat trei şedinţe de chimioterapie foarte agresive pentru corpul fragil al micuţului, avea aproape zilnic dureri de oase, diaree, stomatită şi febră, însă David înfrunta durerea cu zâmbetul pe buze, dându-le speranţe tuturor, mai ales părinţilor. Rezultatele nu au încetat să apară, iar tumora scăzuse cu 20%, suficient de mult pentru a fi supus intervenţiei chirurgicale pentru extirparea ei. Operaţia a durat 10 ore, cele mai lungi ore din viaţa părinţilor, dar doctorul le-a comunicat succesul intervenţiei, printr-un zâmbet. După o săptămână de la operaţie, David era mai vioi ca niciodată, se juca pe holurile spitalului cu alţi copii şi le transmitea tuturor o stare pozitivă, iar părinţii au putut să-şi mai tragă sufletul. Imediat după aceea, David a început tratamentul MIBG, specific pentru neuroblastom, şi transplantul cu celule stem, pentru renegerarea celulară. Recuperarea era mai rapidă decât se aşteptau medicii, celulele noi începuseră să se înmulţească, sistemul imunitar era din nou puternic, iar după un an şi jumătate de luptă crâncenă, David a ieşit învingător în lupta cu cancerul.

Avion al clubului de fotbal Manchester City, evacuat înainte de a decola spre România
Filmul "Prima noapte" se califică în cursa pentru Oscar 2018 - cel mai bun scurtmetraj de ficţiune

Comentarii

Adaugă comentariu cu contul InRO

Pentru a comenta, te rugăm sa te conectezi.

Înscrie-te