Sănătate / doctorulzilei

Rolurile coenzimei Q10 pentru sănătatea organismului

11 Jan 2019, 11:59
19
0
Rolurile coenzimei Q10 pentru sănătatea organismului

Coenzima Q10 sau CoQ10 este un antioxidant responsabil pentru nivelurile de energie. În anul 1978, Peter Mirchell a subliniat utilizarea celulară a acesteia și a luat Premiul Nobel pentru Chimie. Carnea, peștele, ficatul, cereale integrale, spanacul, broccoli sunt surse excelente de coenzima Q10.

Coenzima Q10 scade odată cu înaintarea în vârstă și mai multe afecțiuni sunt asociate cu nivelurile scăzute ale acesteia. Cu toate acestea încă mai sunt necesare studii, fiind controversată ideea că aceasta poate preveni anumite boli.

Coenzima Q10 este o substanță liposolubilă asemănătoarea vitaminelor. Ea se regăsește în mod natural în organism. Principalul ei rol este de a produce energie dar are și un important rol antioxidant.

Sunt cercetători care susțin că CoQ10 ajută la menținerea sănătății inimii, fiindcă ea îmbunătățește producerea de energie în celulele, cu scopul de a preveni formarea cheagurilor de sânge . Mai mult, anumite studii au evidențiat că această coenzimă poate preveni sau chiar ameliora insuficiența cardiacă, angina pectorală, cardiopatia sau ateroscleroză.

Avion al clubului de fotbal Manchester City, evacuat înainte de a decola spre România
Intrată în depresie economică, China antrenează criza globală în 2019

Comentarii

Adaugă comentariu cu contul InRO

Pentru a comenta, te rugăm sa te conectezi.

Înscrie-te