Știri / adevarul

Cum este, cu adevărat, iubirea în viaţa de zi cu zi. Psiholog: „Ne trăim iubirea după mitul Frumoasa şi Bestia“

19 Jun 2017, 06:19
17
0
Cum este, cu adevărat, iubirea în viaţa de zi cu zi. Psiholog: „Ne trăim iubirea după mitul Frumoasa şi Bestia“

Psihologul consideră că desenele de la Walt Disney, dar şi basmele copilăriei au generat un adevărat mit al “prinţului călare pe un cal alb”, care întruchipează perfecţiunea. „Uneori suferinţele prin care trecem, intrând în relaţii nepotrivite, ne par “cele trei încercari” din basme, de a căror izbândă depinde fericirea noastră.

De asemenea, uneori credem că “iubirea perfectă” este doar a lui Romeo şi Julieta, care este pătimaşă, fulgerătoare, dar lipsită de longevitate, responsabilităţi şi echilibru emoţional”, afirmă Laura Maria Cojocaru, specialistă în psihologia relaţiilor de cuplu.

Dintre toate miturile legate de relaţii, psihologul Laura Maria Cojocaru consideră că “mitul iubirii transformatoare” sau, altfel spus, Mitul “Frumoasa şi Bestia” este cel mai des răspândit în sistemul de valori al românilor. Romanele, filmele, programele de televiziune, credinţele preluate de la părinţii şi bunicii noştri, transmise din generaţie în generaţie, promovează o femeie care are datoria şi puterea de aduce un bărbat pe calea cea bună, de a dezvolta şi menţine o relaţie şi de a-l transforma radical, din Bestie în Prinţ, doar printr-un ... sărut.

“Este poate una din cele mai mari iluzii ale timpului nostru, iluzie care distruge relaţii şi, mai grav, suflete. Filosofia conform căreia Belle rupe vraja, doar prin iubire, şi transformă Bestia – caracterizat prin frustrare, violenţă, aroganţă, ură etc. - într-un Prinţ minunat şi iubitor, stăpâneşte credinţele majorităţii femeilor din timpuri îndepărtate până în zilele noastre. Ideea minunată a acceptării şi iubirii necondiţionate promovată de acest basm, de altfel nepreţuit, este din păcate greşit înţeleasă de mulţi, preluându-se doar ideea că o femeie poate transforma oricând un bărbat, doar prin dragostea ei.

Avion al clubului de fotbal Manchester City, evacuat înainte de a decola spre România
Astăzi începe divorţul dintre Marea Britanie şi UE

Comentarii

Adaugă comentariu cu contul InRO

Pentru a comenta, te rugăm sa te conectezi.

Înscrie-te