Știri / adevarul

Cum să îţi organizezi eficient timpul pentru a te bucura de viaţă, sfaturile profesoarei de yoga Dana Ţupa: ce presupune tehnica „Mănâncă-ţi broasca“

27 Sep 2017, 07:25
9
0
Cum să îţi organizezi eficient timpul pentru a te bucura de viaţă, sfaturile profesoarei de yoga Dana Ţupa: ce presupune tehnica „Mănâncă-ţi broasca“

În opinia specialistei în yoga Dana Ţupa, nu timpul este principalul vinovat pentru neajunsurile noastre, ci felul în care îl gestionăm. „S-a creat un mit greşit referitor la timp, unele teorii, mai mult sau mai puţin demonstrate ştiinţific, care spun că timpul s-a scurtat, că trăim de fapt 16 ore într-o zi şi nu 24 de ore. În realitate, timpul este un indicator relativ, care se mişcă în funcţie de viteza noastră. Sunt tot mai mulţi oameni care compară trecerea timpului de acum 20 de ani cu timpul din prezent şi găsesc multe discrepanţe, însă adevărul este că în prezent ne trăim viaţa într-un ritm mult mai alert şi ne supraîncărcăm cu sarcini. Din această cauză, tot mai mulţi oameni experimentează depresia şi anxietatea, iar acestea sunt principalele cauze pentru care uităm pur şi simplu de noi. Atât timp cât nu suntem conştienţi de noi, timpul va trece aproape fără să-l simţim. Noi dăm viteză timpului sau îl încetinim, nu timpul accelerează sau decelerează independent de acţiunile noastre“, explică profesorul de yoga Dana Ţupa (foto jos), care este şi fondatoarea primei şcoli de yoga din România acreditată de Yoga Alliance International din Statele Unite.

Totodată, specialistul consideră că există patru strategii foarte eficiente prin care putem „dresa“ timpul nostru astfel încât să ne putem bucura şi de momentele frumoase din viaţă.

Tendinţa obişnuită de a amâna sau, mai degrabă, de a lăsa la urmă cele mai grele sau neplăcute sarcini, creează întotdeauna stresuri la nivel mental, avem senzaţia că timpul se scurtează, presiunile diverse tind să se acumuleze, iar atunci când apare termenul final de predare a proiectelor sau îndeplinire a sarcinilor, suntem sub un adevărat stres, lipsiţi cel mai adesea de energie şi ineficienţi.

„Conceptul de «a-ţi mânca broasca», metaforic vorbind evident, presupune să începi exact şi fix cu ceea ce nu îţi place, oricât de greu ar fi, mai ales dacă nu ai cum să scapi de acea sarcină. Împlinirea acelui obiectiv prioritar va crea senzaţia de dilatare a timpului, iar efectele la nivel mental-emoţional vor fi întotdeauna bune, generând o buclă de feedback pozitiv, mărind încrederea în sine, voinţa şi anduranţa la stres. Atunci când lăsăm sarcinile nerezolvate, un volum tot mai mare de muncă ne va acapara timpul liber. Dacă nu reuşim să ne prioritizăm sarcinile şi să le rezolvăm imediat, fără să ne gândim că le putem face şi mâine, atunci ne va rămâne suficient timp şi pentru familie, plimbări sau o cină romantică. Pentru a ne mobiliza şi a rezolva o sarcină imediat, ne putem imagina ce am putea rata după aceea, dacă nu ne finalizăm la timp treaba“, sfătuieşte Dana Ţupa.

Avion al clubului de fotbal Manchester City, evacuat înainte de a decola spre România
Cum scapi de pesticidele de pe fructe şi legume: trei metode simple şi eficiente VIDEO

Comentarii

Adaugă comentariu cu contul InRO

Pentru a comenta, te rugăm sa te conectezi.

Înscrie-te