Știri / adevarul

Excesul de greutate poate duce la hepatită steatozică. Când este indicat transplantul de ficat

13 Mar 2018, 17:42
3
0
Excesul de greutate poate duce la hepatită
steatozică. Când este indicat
transplantul de ficat

În România, aproape un milion şi jumătate de persoane suferă de afecţiuni ale ficatului. Dacă pentru hepatita B există vaccin, pentru hepatita C încă nu s-a dezvoltat unul. Tratamentele medicamentoase din ce în ce mai performante pot ţine hepatita sub control.

În anumite cazuri însă, doar transplantul de ficat mai este soluţia. „În cazul adulţilor, principala indicaţie a transplantului de ficat este în anumite cazuri de hepatite. Însă transplantul mai poate fi recomandat şi în anumite situaţii de boli autoimune, precum hepatita autoimună, şi în ciroza primară. În ultima vreme, au crescut cererile de transplant pentru hepatita steatozică şi pentru hepatica alcoolică din cauza faptului că a crescut numărul pacienţilor cu aceste afecţiuni. Dacă aceste boli duc la ciroză, suntem nevoiţi să recomandăm transplantul hepatic”, spune prof. dr. Remzi Emiroğlu, expert în transplantul de ficat din cadrul ACIBADEM, Turcia.

Potrivit acestuia, 80% dintre intervenţii se fac cu ficat de la donator viu. „Transplantul cu ficat de la donator viu este cel mai dificil, pentru că în acest caz, avem practic, doi pacienţi de care trebuie să avem grijă. Donatorului trebuie să-i păstrezi intactă starea de sănătate: gândiţi-vă că extragem o parte din ficat, iar reconstrucţia vaselor şi canalelor biliare este foarte laborioasă. Consider ca acest tip de operaţie este una dintre cele mai dificile din câte există“, mai spune profesorul turc. Acesta adaugă că, în Turcia, se realizează annual 1.400 de tranplanturi de ficat.

Ficatul donatorului se reface în 3 luni, iar după această perioadă, totul reintră în normal. După 6 luni, se pot relua şi activităţile sportive mai intense, iar după un an, chiar şi sportul de performanţă. Persoana care a primit ficatul are însă nevoie de o monitorizare mai specială.

Avion al clubului de fotbal Manchester City, evacuat înainte de a decola spre România
Un deputat PSD dă vina pe Isărescu pentru inflație

Comentarii

Adaugă comentariu cu contul InRO

Pentru a comenta, te rugăm sa te conectezi.

Înscrie-te