Știri / adevarul

Gelozia, între iubire şi boală. Psiholog: apare atunci când dragostea intră la închisoare

27 Aug 2017, 07:32
17
0
Gelozia, între iubire şi boală. Psiholog: apare atunci când dragostea intră la închisoare

Despre gelozie s-a scris mult, atât în literatură, cât şi în domeniul medical sau al psihologiei. Definiţia ei este diferită de la o interpretare la alta, de la un specialist la altul, cu toţii fiind de acord că gelozia este, de fapt, un conglomerat de sentimente amestecate care ne provoacă multă suferinţă. Acolo, în sufletul nostru, se întâlnesc anxietatea, furia şi frica. Dintre toate, teama este sentimentul care declanşează în noi gelozia.

“Gelozia vine pur şi simplu din teama persoanei că nu are valoare de una singură. Cu cât persoana este mai puţin capabilă să-şi găsească ea însăşi protecţia necesară şi cu cât încrederea în sine este mai mică, cu atât creşte nesiguraţa, teama de abandon şi implicit apare gelozia, caracterizată prin nevoia puternică de a menţine partenerul cât mai aproape, pentru protejarea propriei porţii de afecţiune. Relaţia tradiţională oscilează între afecţiune şi dominare, din păcate, doi poli incompatibili pentru construirea unei relaţii reale. Cu alte cuvinte gelozia seamănă aparent foarte mult cu iubirea, dar este în realitate un frate vitreg malefic, cu caracteristici diametral opuse”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

Gelozia este utilizarea în mod deficitar a imaginaţiei, iar imaginaţia astfel pervertită creează senzaţia de realitate. Gelozia este un sentiment provocat de teama de a fi înşelat de persoana iubită. Este vorba, susţin specialiştii, de dorinţa persoanei de a fi iubită, de a reduce totul la propria persoană, nu de o dragoste în adevăratul sens al cuvântului.

“Atunci când se accentuează doar aspectul negativ, cuplul devine o închisoare, un loc al reprimării, iar partenerul de viaţă se transformă într-un inamic. Auzim mult prea des expresii de genul: <>, <>, <>. Atunci când <> înseamnă „mă iubesc aşa cum sunt şi te iubesc aşa cum eşti“, putem vorbi cu adevărat de iubire, pentru că fidelitatea faţă de celălalt începe cu fidelitatea faţă de tine însuţi”, spune Laura Maria Cojocaru.

Avion al clubului de fotbal Manchester City, evacuat înainte de a decola spre România
Meciul Secolului LIVE BLOG. Mayweather - McGregor. Start ofensiv pentru McGregor, dar americanul e calm. Atmosferă senzaţională făcută de irlandezii din sală

Comentarii

Adaugă comentariu cu contul InRO

Pentru a comenta, te rugăm sa te conectezi.

Înscrie-te