Știri / newsar

Greșeala banală care îți DISTRUGE relația. Cum știi dacă aveți un VIITOR împreună

25 Sep 2017, 09:51
14
0
Greșeala banală care îți DISTRUGE relația. Cum știi dacă aveți un VIITOR împreună

Așa cum fiecare om parcurge un anumit proces de maturizare în ceea ce privește capacitatea lui de a iubi, la fel și un cuplu parcurge anumite etape. La început, partenerii sunt în starea de îndrăgostire bazată în principal pe aspectul erotic. Când efervescentă energiilor erotice se mai liniștește, abia atunci cei doi au posibilitatea să se vadă așa cum sunt în realitate și atunci este momentul marii decizii: continuă împreună sau separat?

În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, fondatorul Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), putem vorbi de termenul de „relaţie” abia după ce cuplul a depășit etapă „iubirea e oarbă”, în care ajunge să cunoască dragostea dincolo de sex și să-și iubească partenerul pentru ceea ce este el cu adevărat. „Pentru ca o relație să dureze, este vital ca partenerul să știe că e iubit. Indiferent de natura gesturilor de afecțiune: mângâieri, declarații, daruri, servicii, timp acordat, dovezile de iubire într-un cuplu hrănesc iubirea și o intensifică aducând o atmosferă de încredere reciprocă, fundamentală într-o relație. Prin dovezile de iubire, recunoști în celălalt iubirea pe care o simți și devii mai atent la sentimentele și nevoile partenerului, lucru ce dă cuplului mai multă energie și bucurie”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

În cuplurile unde oamenii nu-și exprimă sentimentele din diverse motive – sunt persoane cu firi mai reci, mai rezervate, văd exprimarea sentimentelor ca pe o slăbiciune de caracter, le este teamă că sentimentul nu este reciproc, nu au primit un exemplu din familiile lor despre cum să-și exprime sentimentele, etc. – ambii parteneri sunt nefericiți, uneori ajungând până la tulburări psihice serioase, crede specialistul.

„Foarte des oamenii evită să-și exprime sentimentele pentru a nu primi un refuz, luând lipsa unui «da» hotărât ca pe o înfrângere. Nu întotdeauna acest fapt este adevărat. Momentele de tensiune sentimentală nu se produc întotdeauna în același timp la ambii parteneri. Fiecare din noi avem momente noastre de vârf și altele de cădere. Dacă declarația de iubire survine într-un moment în care tensiunea sentimentală este mai scăzută, răspunsul ar suna fals. La fel de adevărat este că există și un nivel optim pentru ca declarațiile și dovezile de iubire să vină în același timp de la ambii parteneri. Învățând să te asculți pe tine, vei învață să-l asculți și pe celălalt și, astfel, vei putea simți aceste momente și vă veți putea bucura împreună de ele”, este de părere psihologul Laura Maria Cojocaru.

Avion al clubului de fotbal Manchester City, evacuat înainte de a decola spre România
Protest pentru aeroport: Cumnata mea ajunsese în Spania și eu eram încă pe Valea Prahovei

Comentarii

Adaugă comentariu cu contul InRO

Pentru a comenta, te rugăm sa te conectezi.

Înscrie-te