Știri / adevarul

Şoferii agresivi ar putea fi trimişi la psihoterapie. Psiholog: „Comportamentul bate creierul“

19 Dec 2017, 05:17
9
0
Şoferii agresivi ar putea fi trimişi la psihoterapie. Psiholog: „Comportamentul bate creierul“

La dezbaterea publică pe marginea pachetului de legi privind întărirea autorităţii poliţistului mai multe organizaţii civice au propus o măsură alternativă la transformarea în infracţiune a ultrajului verbal asupra poliţiştilor. Concret, ONG-urile spun că „nu este normal să bagi pe cineva la închisoare doar pentru că a înjurat un poliţist şi că sancţiunile pentru anumite fapte trebuie să fie proporţionale cu gravitatea faptei”. Potrivit acestora, un curs de management al furiei ar reduce cazurile de agresiune asupra agenţilor de Poliţie şi nu numai. Această măsură este aplicabilă şi şoferilor care au comportament deosebit de agresiv în trafic.

„Este soluţia la o problemă identificată de Ministerul de Interne – incriminarea ultrajului verbal. Noi credem că se poate şi altfel, nu să trecem direct la infracţiuni pentru cuvinte. Sancţiunile pentru anumite fapte trebuie să fie proporţionale cu gravitatea faptei. Evident, dacă repeţi anumite fapte, sacţiunea trebuie să crească, dar gradual. Să nu sărim direct la închisoare pentru o înjurătură în trafic. Problema comportamentului agresiv în trafic este una generală. Nu sunt înjuraţi doar poliţiştii, cel mai adesea şoferii se înjură între ei. O soluţie ar psihoterapia“, a explicat, pentru „Adevărul“, sociologul Maria Nicoleta Andreescu, director executiv al APADOR-CH.

Potrivit specialistului, această practică a fost adoptată în multe state europene şi a dat rezultate. „Am explicat că, potrivit jurisprudenţei CEDO, nu trebuie incriminat ultrajul verbal sau gestual. N-am inventat noi apa caldă. Asta se practică în multe ţări europene. Este o măsură alternativă care, dacă a funcţionat în alte parte, poate funcţiona şi la noi. Trebuie să existe o constrângere, şi în relaţia poliţist-cetăţean, dar şi între cetăţeni, se vede o spirală a agresivităţii. Dar asta nu înseamnă că trebuie să trimiţi pe cineva direct la închisoare pentru o înjurătură“, a mai spus directorul executiv al APADOR-CH.

La rândul său, psihologul Ionel Simionca, vicepresedinte al Asociaţiei de Psihologie şi Siguranţă Rutieră – PsihoTrafiQ, afirmă că psihoterapia este o alternativă viabălă la actul de justiţie în scop punitiv.

Avion al clubului de fotbal Manchester City, evacuat înainte de a decola spre România
Cât de grave sunt bolile cauzate de sedentarism. Procentul femeilor afectate, mult mai redus decât cel al bărbaţilor

Comentarii

Adaugă comentariu cu contul InRO

Pentru a comenta, te rugăm sa te conectezi.

Înscrie-te